„Рядък“и „труден“ ли е арабският език?

23 09 2010

Въпреки многостранните политически, икономически, културни и информационни контакти между България и страните, чийто официален език е арабски, въпреки многобройните български граждани завършили арабски език в България и чужбина и се занимават с него като преводачи, дипломат и преподаватели, въпреки огромното историческо влияние на културата разпространена посредством арабския език върху европейската култура и въпреки, че арабският език е  официялнят език на 22 държави и  на около 280 милион души все още има „някои”, които се занимават с арабския език като „преподаватели”, го наричат „рядък” език. По този начин той бива представян като труден, сложен и „неизучим” език.

Това твърдение освен, че противоречи на реалните факти – академичните и културните, е парадоксално и донякъде е смешно! Защото самите „те” твърдят, че го знаят и го преподават. Този факт би могло да означава едно от две неща: или те са „гении” на нашето време и само те в състояние да го научават. А това води до заключението, че няма смисъл „те” да организират курсове по арабски език! Или арабският език е един от съвременните езици, които по различна степен на трудност и време могат да бъдат изучени и използвани.

Няма нужда от кой знае каква професионална квалификация да се разбере, че вторият вариант е реалният и отговаря на истината.

Това не е просто твърдение, а факт, който може да се провери. Простото доказателство е броят на приетите студенти в катедрата по арабистика и семитология към софийския университет всяка учебна година и който варира между 30-45, а да не говорим за десетки обяви за школи и преподаватели, които предлагат частни уроци по арабски език! 

Ето защо желанието за изучаването на арабския език е реално и осъществимо, стига преподавателят да не е от спомената порода „гении” и „неповторими умове”, които само те посветени в „тайните” и „загадките” на „редкия“ език наречен „арабски език”! Този вид „порода“ „познавачи“ на арабски език са нищо друго освен „професионални дилетанти”, които те самите имат нужда да учат арабския език!

Advertisements

Действия

Информация

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: